Wednesday, June 1, 2011

Petua Memilih Makanan Semasa Berada Di Restaurant

(untuk dikongsi bersama)


•sebelum menempah meja, dapatkan maklumat sama ada bahan ramuan hidangan dapat ditukar
baca menu dengan teliti dan pilih makanan yang sihat. Pilih makanan yang bersayur.

•Minta salad tanpa dresing

•minta makanan yang kurang berminyak, garam dan tanpa serbuk perasa (MSG). Minta yang menggunakan perasa seperti rempah atau herba

•pilih hidangan yang dikukus, rebus, panggang atau dibakar

•jika ada sos, minta ianya disajikan berasingan

•jika anda memerlukan makanan yang rendah kolestrol, elakkan makanan berdaging seperti otak, hati dan buah pinggang atau ketam, udang atau sotong

•pilih makanan yang disediakan pada asalnya memang berkalori rendah

•minta buah-buahan sebagai pencuci mulut

•minum air, teh atau kopi tanpa gula daripada meminum minuman ringan yang manis atau beralkohol


No comments:

Post a Comment