Wednesday, May 25, 2011

Masak Ape ?

Semangat apa yang merasuk, banyak pulak entri for today.
hahaha speaking london lagik.
Malam ini, eza masak kari ikan bawal emas dan sayur xiao bai chai,
sayur nie selalunya orang celur pas tu siram sos tiram, tapi eza masak cam sayur sawi aje.
Tak pernah pun coba masak main celur2 je rasa cam tekak ni tak boleh nak terima.
Goreng aje yang sedappp ....
hidangan malam ini
jom makannn ....

bahan2 untuk memasak
KARI IKAN
(ikan ikut suka hati K)

- 2 ekor Ikan Bawal
ikan yng telah dibersihkan



- 2 ulas bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 1 tangkai daun kari

bawang merah dan putih yang telah dihiris halus
daun kari (ambil dalam pasu belakang dapur)



- 4 sudu besar @ 1 bungkus kecil serbuk kari
(eza tak pernah beli bungkusan yg kecil tu)
sermbuk kari yang telah dibancuh dengan air
ada banyak brand dalam pasaran so pilih saja yang jadi pilihan hati.
jika tanya eza, selalu eza akan tukar jenama rempah kari setiap kali eza beli barang dapur.
Ada 3 brand yang eza suka ...



- 1/2 bungkus @ 25g santan sebuk
(bancuh dengan 3/4 cawan air)
santan - nak pakai santan kotak @ santan segar pun boleh.
nak guna susu cair pun tak jadik masalah



- sedikit asam jawa
kalu nak senang boleh guna asam yang segera tu, tak payah susah2, eza pernah jugak coba, eza rasa eza suka cara lama jugak. asam jawa nie eza kirim kat kawan masa dia balik kedah. mak ooiii .... jauhnya.

cara2nya
jom coba ....
do it your self
- Panaskan 3 camca besar minyak
guna api yg perlahan
- Masukkan bawang merah & bawang putih yg telah dihiris
biarkan seketika
- Masukkan daun kari
(leraikan daun dari batangnya)
- Setelah bawang berwarna kekuningan dan naik bau masukkan rempah kari yg telah dibancuh dengan air
Kacau sekali sekala sehingga rempah kari garing
- Masukkan air asam jawa dan air
(air lebih kurang 3 cawan)
- Masukkan garam secukup rasa
- Masukkan serbuk perasa jika suka
- Masukkan santan
biarkan sehingga mendidih dan naik minyak
- Masukkan ikan
- Masukkan bendi & tomato
(eza tak masukkan sebab tak ada hehehe ...)
bendi & tomato dimasukkan bila ikan hampir2 masak


kari ikan yang sudah siap untuk dihidang.
boleh juga masukkan bendi dan tomato dalam kari ikan.(bendi dan tomato out of stock hehehe )
kalu nak cepat n senang masak masukkan bendi sekali bersama kari ikan, jadi tak payahlah susah2 nak masak sayur lagi. boleh cepat2 lepak depan tv

sayur xiao bai cai

sayur yang sudah siap untuk dicampak ke dalam kuali





No comments:

Post a Comment